Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Wereldoriëntatie: hart van Jenaplanonderwijs

Wereldoriëntatie
Het vak wereldoriëntatie bestaat uit de ‘oude’ vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuuronderwijs en de nieuwe vakgebieden als geestelijke stromingen en burgerschapskunde. 

In de kleutergroepen maken we  onder meer gebruik van projecten van de “kleuteruniversiteit” ook werken we met schoolbrede projecten en werken we soms ook vanuit de onderwerpen die kinderen inbrengen.  

Voor de oudere kinderen gebruiken we kaartenbakken en thema’s van Topondernemers.Ook zetten wij materiaal van "Vier keer Wijzer" in.
 
Een thema staat vaak enkele weken centraal en komt op allerlei manieren naar voren. Er wordt onder andere over geknutseld, gelezen, liedjes gezongen en kinderen worden gestimuleerd om ‘onderzoek’ te verrichten. Ze gaan dan op allerlei manieren op zoek naar antwoorden op hun vragen. Dit presenteren ze aan hun klasgenoten en zo leren de kinderen met elkaar en van elkaar.   

Vanaf groep 3 leren wij kinderen vaardigheden aan om met Topondernemers te kunnen werken vanaf groep 5.  
In groep 3 en 4 wordt wereldoriëntatie gegeven vanuit onderwerpen door leerkracht of kinderen aangedragen, vaak gekoppeld aan de thema’s in de leesmethode. 

Vanaf groep 5 leren wij kinderen een aantal vaardigheden die ze nodig hebben om de wereld verder te verkennen. Ze leren om te gaan met de tijdsbalk, de kaart in een atlas, maar ook zaken zoals het maken van een muurkrant, het gebruik van de microscoop, en het goed inzetten van de computer zoals gebruik van internet. Kinderen hebben die vaardigheden nodig bij het maken van hun werkstukken. Topondernemers biedt dit systematisch aan. 

Soms hebben kinderen die vaardigheden nodig voor een eigen ‘studie’: vragen stellen over een onderwerp en op allerlei manieren op zoek gaan naar de antwoorden. Ook de methode Topondernemers werkt op deze manier. Altijd gaat het er daarbij om dat kinderen hun antwoorden presenteren aan de groep. Dat presenteren gebeurt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een presentatie, toneelstuk, muurkrant of uitlegkaart. Op deze manier komt veel kennis de klas binnen en leren de kinderen met elkaar en van elkaar. 
Deze werkwijze maakt het voor ons mogelijk om ook voor de Kwadraatafdeling voor hoogbegaafde kinderen een goed aanbod te hebben. Wij zitten niet vast aan methodeboeken en daardoor kan elk kind de diepgang zoeken die bij hem of haar past.  

Media
  • wereldorientatie.jpg