Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Kwadraatafdeling

 

Kwadraat Onderwijs is door verschillende christelijke schoolbesturen in Drenthe en NW-Overijssel opgericht om het onderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen te verbeteren. Aan de leerlingen die meer aankunnen, bieden Viviani-scholen in de eigen school kwadraatonderwijs aan. Het gaat dan om drie van de vier onderdelen van kwadraat: de verbredingsgroep, op tournee en de plusgroep. Het vierde kwadrant is de Kwadraatafdeling die verbonden is met basisschool Het Anker.

Hoogbegaafde kinderen uit de regio krijgen op de Kwadraatafdeling de leerstof aangeboden die bij hun interesses en intelligentie past. Hierdoor worden ze uitgedaagd. Ze leren een tweede taal en er is veel ruimte voor filosofie, informatica, techniek, wiskunde, leren leren en eigen inbreng. Er is veel aandacht voor executieve functies.

De Kwadraatafdeling verzorgt het gehele onderwijsaanbod op alle schooldagen. De Kwadraatafdeling is bedoeld voor hoogbegaafde kinderen die in de reguliere basisschool vastlopen, onderpresteren en/of ongelukkig zijn. De uitdagende leeromgeving en het dagelijkse contact met ontwikkelingsgelijken bevordert het welbevinden en het zelfbeeld van de kinderen. Ze zitten daardoor beter in hun vel en gaan dan meer contacten aan, binnen en buiten de school. Vaak verbeteren de prestaties ook. De Kwadraatafdeling is niet bedoeld voor kinderen met grote gedragsproblematiek. De Kwadraatafdeling bestaat uit maximaal  vier groepen.  

De grootte van de groep is meestal maximaal 20 leerlingen. Soms maken we hier, onderbouwd, een uitzondering op. Wanneer een groep vol is, wordt een wachtlijst gehanteerd. Voor de toelating is een aparte procedure van kracht.  In de kleutergroepen is er een aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong:   Groepjes in een wisselende samenstelling waar een extra aanbod wordt gegeven waardoor de leerkrachten goed zicht krijgen op de kinderen en extra uitdaging gegeven wordt.

Kwadraat biedt:

·         Uitdagende leeromgeving
·         Optimale ontwikkelingskansen
·         Aandacht voor leren lerend en executieve functies
·         Uitdagende leeromgeving
·         Aandacht voor welbevinden en zelfbeeld

Voor de Kwadraatafdeling geldt naast de gewone inschrijving een eigen procedure voor inschrijven en aanmelden

Voor leerlingen die aangemeld worden voor de Kwadraatafdeling geldt een aparte intakeprocedure waarbij een psychologisch rapport, door de ouders geregeld en betaald, een vast onderdeel is. Als uit het psychologisch rapport blijkt dat gedragsproblematiek de grootste belemmering vormt voor de ontwikkeling van het kind wordt de procedure gestopt. Onze school is geen school voor speciaal onderwijs maar regulier basisonderwijs, ook voor hoogbegaafden. 

De verschillende stappen:
 •        Gesprek met de directeur of coördinator van Kwadraat en bespreking van het rapport.
 •        Terugkoppeling naar de school van herkomst
•        Klassenbezoek in de groep van het kind
•        Vervolggesprek voor eventuele plaatsing
•        Proefplaatsing voor 1 maand
•        Beslissing waarbij het oordeel van de school leidend is.
         Wordt een kind niet toegelaten na de proefmaand dan kan het terug naar de school van
        herkomst, een andere school of instromen in onze reguliere afdeling. Bij toelating beslissen
        de ouders of het kind verder gaat in de Kwadraatafdeling of dat er toch voor een andere optie
        wordt gekozen.


Media
  • focus.jpg